17 septembrie 2010
A aparut noul numar al revistei Hyperion!
Poezie, beletristica, jurnal, cronica de carte si teatru, interviuri, oameni si locuri, fapte si idei. Paginile revistei Hyperion, numerele 7-8-9 din 2010, se inscriu in atmosfera tensionata a acestui an, scriitorii luand atitudine, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Romaniei, dar si factorilor decizionali, asupra politicii fata de drepturile de autor si masurile menite sa constranga financiar creatorii.
Sub titlul "Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?", Scrisoarea de Protest face referire la impunerea CAS si CASS pe drepturile de autor si scaderea cotei forfetare de la 40% la 20%, semnatarii documentului cerand Guvernului Romaniei, Presedintiei si Curtii Constitutionale sa corijeze o decizie care ii va face pe cei mai multi dintre detinatorii de drepturi de autor sa traiasca la limita de jos a subzistenţei.
"Atragem atenţia decidenţilor din Executivul României că vom folosi, până la rezolvarea cererii noastre, toate formele legale de protest, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional. Nu avem de ce să fim impozitaţi de două sau chiar de trei ori în plus pentru creaţia noastră. (...) Creaţia fiecăruia dintre noi nu e mediată nici de Fisc, nici de cei de la putere, ci numai şi numai de o Instanţă superioară tuturora dintre noi. Operele noastre culturale, artistice, ştiinţifice şi info-educaţionale sunt unicat, taxate numai de talent, stil şi educaţie. Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor? În al doisprezecelea ceas, puteţi opri exodul de creiere din România", se arata in Scrisoarea de Protest semnata de zeci de oameni de cultura din Romania.
Scrisoarea de Protest este precedata de Editorialul semnat de redactorul-sef al revistei Hyperion, Gellu Dorian asezandu-si scriitura sub un titlu la fel de expresiv: "A protesta în deşert".
"(...)Diriguitorii au învăţat să tacă şi să facă, după ce, din promisiuni de-a dreptul fabulatorii, s-au trezit în propria lor minciună. Din astfel de fenomene politice se nasc fapte sociale de care guvernanţii nu mai ţin cont. Protestul în sine este o formă de libertate. A protesta înseamnă a atrage atenţia celor care încalcă nu atît promisiunile făcute ci unele drepturi obţinute prin legi la fel de democratice ca protestul în sine. Însă dacă protestul nu este ascultat sau nu este luat în considerare, zădărnicia lui se transformă în rezultatul strigătului în deşert. Nu spun că măsurile luate acum, în contextul unei crize mondiale ce ne-a afectat şi pe noi, care oricum eram ţinuţi la limita de subzistenţă prin grija mai tuturor guvernelor de după nouăzeci, ca să nu mai vorbim de umilinţa asumată a defunctului regim ceuşist, deci nu spun că aceste măsuri nu ar trebui înţelese şi acceptate, însă atunci cînd extinderea aplicării lor pare a fi fără limite, atingînd şi un domeniu care oricum nu era cîtuşi de puţin onorat de atenţia guvernelor române din ultimii douăzeci de ani, şi anume cultura, asta înseamnă că fie tu, ca guvern, eşti la fundul sacului, şi asta din cauza proastei administrări, fie aduni, în disperare, de orinde, de la babe, de la şomeri, de la handicapaţi, de la toţi nenorociţii şi mai puţin de la cei care au furat cu nemiluita, pentru a te asigura de trecerea iminentelor zile negre ce vin", scrie Gellu Dorian in deschiderea revistei.
Noul numar al revistei este ilustrat exterior de Gheorghe Stanciu, in timp ce grafica interioara poarta semnatura artistului iesean Vasilian Dobos. Printre Invitatii revistei se regasesc Ovidiu Genaru si Ioana Parvulescu, in timp ce Dialogurile revistei sunt insufletite de personalitati precum Stelian Turlea sau Marius Ianus.
Rubricile obisnuite ale revistei, Poesis, Beletristica, Teatru, sunt continuate de o serie de cronici literare, carti precum "Ambasadorul invizibil" (Nichita Danilov), "Paznicul ploii (Adrian Alui Gheorghe), "Omul disponibil" (Ion Zubascu) sau "Eros si Thanatos in proza fantastica romaneasca (Carmen Mirela Baleanu) fiind valorizate de confratii autorilor prin prezentari generoase.
Revista se bucura si de aceasta data de rubrica Eminescu in aeternum, precum si de o ofertanta colectie de Eseuri. Amanunte importante despre viata si opera lui Victor Teisanu, care pe 15 septembrie a implinit sase decenii de viata, regasim in Interviul aniversar, poetul darabanean raspunzand intrebarilor formulate de poetul Nicolae Corlat, redactor-sef adjunct al revistei Hyperion.
De altfel, pe Victor Teisanu il regasim si in alta postura in paginile revistei, poetul semnand sectiunea de Memorii dedicata confratelui sau Constantin Dracsin.
Revista Hyperion poate fi accesata de pe site-ul Stiri Botosani, in format pdf, AICI.
http://www.botosani.ro/img/uploads/file/Documente/Hyperion_07-08-09_2010.pdf
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu