05 iulie 2010

Hamlet pe meleaguri eminesciene

Un eveniment de rang national si de anvergura internationala s-a petrecut duminica la Ipotesti. Un atelier de teatru in timpul caruia actorii participanti au acumulat experienta, iar intalnirea artistilor s-a transformat, datorita ideii generoase de a finaliza proiectul cu un spectacol, intr-un fericit prilej pentru zeci de botosaneni de a urmari o reprezentatie mai putin obisnuita.

Un "Hamlet" bazat exclusiv pe talentul actorului, fara costume, fara decor. Un spectacol naucitor, cu actori care au demonstrat ca personajul este o stare de spirit a regizorului, o creatie a autorului cu care actorul se joaca, stapanind-o prin forta talentului sau.
Evenimentul a stat sub aura artistica a lui Michael Pennington, co-fondator al English Shakespeare Company, dar si un stralucit interpret al unor roluri precum Hamlet si Regele Lear, motiv pentru care si atelierul desfasurat in acest an a avut ca tematica fundamentala opera lui Shakespeare, in mod special piesa "Hamlet".

Dincolo de spectacolul in sine si de bucuria de a descoperi pe scena din Amfiteatrul ipotestean actori de film sau pur si simplu din emisiuni TV cu audienta, nu putini dintre cei prezenti in sala au recunoscut, si nu de putine ori, ca actorii botosaneni si-au demonstrat valoarea, Eduard Sandu, Bogdan Horga si Ovidiu Ivan impresionand prin momente stralucite, dovedind un extraordinar profesionalism.
Marcat de experienta de la Ipotesti a fost si Ioan Andrei Ionescu, actor si regizor al Teatrului National din Bucuresti, care si-a manifestat fara retinere bucuria de a fi petrecut cateva zile pe meleagurile eminesciene, apreciind totodata inspiratia dovedita de organizatorii Atelierului de a pregati un spectacol pentru public.

"Pana sa ne vina ideea sa facem un spectacol, a fost o munca de atelier. Dupa trei zile, avand un material de improvizatie, a venit si incercarea de a face totul riguros, dar sub imperiul gandului ca vom fi in fata unui public. Locul acesta este foarte frumos, acest lacas de cult poate gazdui in continuare evenimente foarte frumoase. Nu stiu daca noi ne dam seama, dar aici, la Ipotesti, a avut loc un eveniment foarte important. Michael Pennington este unul dintre cei mai puternici oameni de Shakespeare din lume, el venind direct din Anglia, un om care a facut si Hamlet, si Claudius, multe roluri, spectacole, in numeroase editii si productii. O intalnire cu un astfel de om este minunata", ne-a marturisit dupa reprezentatie Ioan Andrei Ionescu, actorul traind si bucuria de a juca alaturi de fostii sai studenti.

"Am avut bucuria de a ma intalni aici cu doi dintre fostii mei studenti, Mirela Zeta si Andreea Samson, dar si bucuria de a ma reintalni cu atmosfera repetitiilor noastre si bucuria de a descoperi in permanenta ceva frumos. Atmosfera este senzationala. Este prima experienta la Ipotesti si sper sa nu fie ultima. In fiecare an, la sfarsitul fiecarei stagiuni, in mod cert va exista un workshop la Ipotesti, si in mod sigur voi participa daca varsta imi va permite, pentru ca acum, de exemplu, limita de varsta a fost 36 de ani", spune actorul bucurestean.

In scurta convorbire cu Ioan Andrei Ionescu, actorul bucurestean a tinut sa remarce buna pregatire si valoarea colegilor sai, in special a celor din Botosani si Chisinau, pe care i-a intalnit pentru prima data.

"Ne-am intalnit aici actori din teatrele bucurestene – Teatrul National, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, dar si din Botosani si Chisinau, care sunt minunati, pe care i-am descoperit prieteni, pentru ca ne leaga o munca si o cautare pe care nu o gasesti chiar pe toate drumurile, si la ei se vede aceasta dorinta de studiu minunata", spune actorul.

Un spectacol care a reunit actori din cinci teatre, un spectacol care a reusit sa ofere celor prezenti un parcurs shakespearian de exceptie, un proiect care are toate sansele sa continue, actorul Teatrului National inaintand chiar gandul ca la Ipotesti s-a nascut un produs cultural care merita prezentat unui public larg.
"Trupa care a jucat Hamlet in aceasta seara poate juca oricand, pe orice scena din tara sau din alta parte. Sub o indrumare atenta si cu un material ca acesta se poate face un spectacol, si chiar asta am de gand. Vom cauta o finantare, poate prin ArCub, nu vreau sa spun acum mai mult. Eu personal voi incerca sa duc mai departe munca domnului Michael Pennington", spune entuziasmat Ioan Andrei Ionescu.

Incantat de spectacol s-a aratat si managerul Memorialului Ipotesti, Miluta Jijie, care da asigurari ca institutia pe care o conduce va continua colaborarea cu oameni de valoare.
"Pentru Ipotesti, acest proiect inseamna deschidere, o deschidere cu un spectacol de exceptie oferit de teatrele reunite din Bucuresti, Botosani si Chisinau. Sper ca vom continua colaborarea si cu domnul Caramitru si cu oaspetii nostri. O sa incercam sa mai aducem la Ipotesti oameni de vaza", a precizat Miluta Jijie.
Evenimentul de la Ipotesti certifica, daca mai era nevoie, si valoarea trupei de teatru botosanene, toti cei trei actori primind aplauze la scena deschisa.

"Pentru mine a fost foarte important ca am jucat pe aceeasi scena cu actori de la Teatrul National, Teatrul Bulandra, cu Ioan Ionescu, Mihai Calota, Mirela Zeta, toti sunt actori foarte buni. Initial s-a incercat un spectacol in engleza, pentru ca prima conditie pentru a participa la acest atelier a fost cunoasterea limbii engleze. Insa ne-ar fi luat prea mult ca sa rostim cum trebuie, astfel ca Michael Pennington a spus ca vom lucra in romana, pentru ca el ne intelege. Castigul nostru, ca actori, a fost foarte important. Am lucrat cu un actor, un regizor englez in limba lui Shakespeare, in intelegerea lui, dar in felul nostru", a marturisit Bogdan Horga.

Extras din articol sursa:www.stiri.botosani.ro







































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu