25 iunie 2010
Tabăra internaţională de creaţie "Ipoteşti - file de poveste"
50 de elevi romani din jurul granitelor, selectati pentru scoala de creatie “Ipotesti, file din poveste”
In urma concursului de eseuri pe tema operei lui Mihai Eminescu “Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”, organizat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, au fost selectati 50 de elevi romani din Basarabia, Serbia si Ucraina, transmite Romanian Global News, care citeaza institutia organizatoare.
Castigatorii concursului vor participa gratuit la scoala de creatie “Ipotesti, file din poveste”, din perioada 14-21 iunie, de la Ipotesti, judetul Botosani.
Lista castigatorilor: Arnaut Maria, Bojin Irina, Burianov Sergiu, Cemortan Ruxanda, Chirvas Mariana, Coceva Tatiana, Cozima Andrei, Culicea Igor, Dachi Constantin, Focsa Cristina, Furdui Corina, Ganta Ana, Garbur Daniela Nicolae, Gilca Mihaela, Goleac Mihaela, Harabagiu Marin, Harea Crina, Lipchin Marina, Lisman Adelina, Lungu Alina, Macari Dorin, Mamaliga Alexandra, Margineanu Ana, Mereuta Nicoleta, Mihailov Victor, Morari Cristina, Negruvoda Ovidiu, Olaru Daniela, Olaru Nicoleta, Oprea Valeria, Papusoi Victoria, Perdeleanu Aureliu, Popescu Gabriela, Racu Nicoleta, Radu Artiom, Rau Ana, Rosca Mihai, Rosca Veronica, Sorocean Patricia, Sucevan Ecaterina, Tcacenco Constantin, Tomescu Vlada, Tonu Elena, Trofim Mihaela, Turcan Angela, Ungureanu Francesca, Unt Nicolina, Vieru Sorelia, Visanu Diana, Zaloj Ion.
Castigatorii concursului vor fi contactati pentru a se stabili detaliile legate de participarea la tabara. In caz de neclaritati se poate scrie la adresele de e-mail: dora.olaru@dprp.gov.ro sau vasile.rotaru@dprp.gov.ro
Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro
A început tabăra internaţională de creaţie “Ipoteşti, file din poveste”
Pe data de 15 iunie 2010, cu ocazia comemorării a 121 de ani de la trecerea în eternitate a poetului tuturor românilor, Mihai Eminescu, la Ipoteşti, judeţul Botoşani, a fost inaugurată prima tabără de creaţie pentru elevii români din vecinătatea graniţelor României, intitulată “Ipoteşti, file din poveste”.
La ceremonie au participat domnul Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Ion Cebanu, ministrul tineretului şi sportului din Republica Moldova şi autorităţi locale din judeţul Botoşani.
La tabăra de creaţie participă elevi români din Republica Moldova, regiunea Ismail şi regiunea Cernăuţi, din Ucraina.
Tabăra “Ipoteşti, file din poveste” se desfăşoară în perioada 14-21 iunie, iar participanţii au fost selectaţi în urma concursului de eseuri pe tema “Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.
Autor: DRP
Sursa: www.dprp.gov.ro
Copii basarabeni la Ipoteşti
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de pe lângă Guvernul României a organizat în luna mai a acestui an un concurs de eseuri axate pe tematica operelor eminesciene, cu participare exclusivă a elevilor din afara graniţelor României. Câştigătorii concursului au beneficiat de o tabără gratuită la Ipoteşti în perioada 15-21 iunie 2010.
Între elevii participanţi la tabăra „Ipoteşti, file de poveste”, aflată în incinta Memorialului „Mihai Eminescu” din Ipoteşti, s-au aflat şi 20 elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani din aproape toate raioanele Republicii Moldova, aflaţi sub îndrumarea atentă a dăscăliţelor de limba şi literatura română Iulia Chelaru, Valeria Cozaru, Maria Cucoş, Carolina Moroşan şi Violina Ucinschi.
La ceas aniversar, casa marelui nostru poet îi aştepta înveşmântată în auriul florilor de tei ce i-au învăluit cu mireasma lor odihnitoare. Ghizii le-au desluşit multe necunoscute despre viaţa şi opera marelui nostru poet. Copiii au ascultat slujba de la biserica satului, ctitorită prin contribuţia lui Nicolae Iorga, şi s-au închinat cu pioşenie în faţa icoanelor micii bisericuţe a familiei Eminovici. La casa Papadopol, ce a aparţinut ultimei proprietărese a moşiei Ipoteşti, exponatele i-au făcut să-şi imagineze cum se trăia în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea în partea aceasta a României.
În amfiteatrul „Laurenţiu Ulici” au ascultat cuvintele înţelepte rostite de către academicianul Eugen Simion şi profesorul universitar de la Academia de Arte din Bucureşti, Mircia Dumitrescu, laureaţii Premiilor „Eminescu” din acest an, ce au lucrat alături de numeroşi colaboratori pentru a reda publicului cu maximă fidelitate imaginea manuscriselor lui Eminescu, concretizată în celebrele „Caiete eminesciene”. Elevii basarabeni au fost cele mai active prezenţe la prelegerile susţinute pe marginea operei eminesciene de către muzeograful Valentin Coşereanu şi consilierul din MAE, Iulian Costache. În acelaşi amfiteatru ei au vizionat filme documentare şi artistice ce reflectă viaţa şi opera marelui nostru poet.
În zilele următoare tinerii condeieri au făcut o drumeţie la lacul cu nuferi aurii, atât de des cântat de poet, iar mai apoi au vizitat casele memoriale ale scriitorilor din Iaşi, muzee din Botoşani, Iaşi şi Suceava, inclusiv Cetatea Sucevei şi Mănăstirea Putna.
La despărţire, muzeografa Ana Florescu, responsabila taberei din partea Memorialului, a mărturisit că îşi doreşte o nouă întâlnire cu elevii inteligenţi şi cuminţi din Republica Moldova, că le aşteaptă lucrările generate de prezenţa lor la Ipoteşti .
Autor: Iuliu Laurian POPOVICI
Sursa: www.flux.md
· Comentarii (2)
Sunt unul din castigatorii acestui concurs si tind sa multumesc organizatorilor pentru faptul ca ne-au oferit aceasta posibilitate de a vizita plaiul eminescian. A fost o experienta inedita, pe care cu siguranta, nu o vom uita niciodata. De asemenea vreau sa accentuez faptul ca anume astfel de masuri ne ajuta sa ne cunoastem si sa ne apropiem de semenii nostri - romani de pretutindeni.
Sper sa ne revedem cat de curand.
Mihai Rosca
A comentat mihai.roshca pe 22.06.2010, ora 14:31
Vreau sa multumesc tuturor celor ce au organizat si au participat la acest proiect. Am fost si eu una dintre cei norocosi care au petrecut o saptamina palpitanta la Ipotesti. Spiritul acestui meleag m-a patruns atat de profund incat amprenta lasata va domina constientul meu, deci nu trebuie sa uitam de unde venim si atunci la sigur vom sti unde mergem.
Pe curand.
Ungureanu Francesca-Iolanta
A comentat francesca pe 23.06.2010, ora 11:01
Link:
http://www.telembt.ro/tabara_de_creatie_pentru_copiii_romani_din_afara_tarii-a12239.html
http://www.edu.md/?lng=ro&MenuItem=8&Article=1092
http://www.tineribasarabeni.com/2010/06/a-inceput-tabara-internationala-de-creatie-%E2%80%9Cipotesti-file-din-poveste%E2%80%9D/
http://www.zdg.md/stiri/tabara-ipotesti-file-din-poveste-gazduieste-invingatorii-concursului-ce-ti-doresc-eu-tie-dulce-romanie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu